Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της Παρέμβαση Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής
Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027
Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία των Ε.Ο. και στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου (Project). Ειδικότερα, η ενίσχυση αφορά σε ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της Ε.Ο., σε ενέργειες για την υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής με σκοπό την ενσωμάτωση συγκεκριμένου ερευνητικού αποτελέσματος, καινοτομίας στην πράξη καθώς και στη διάδοση των σχετικών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν χρηματοδοτείται η ανάπτυξη βασικής έρευνας. Η ενεργοποίηση μιας Ε.Ο. μπορεί να είναι εθνικού, όσο και διακρατικού χαρακτήρα.
Κατανομή της Δημόσιας Δαπάνης- Ένταση ενίσχυσης
1. Η ενίσχυση αφορά σε αιτήσεις στήριξης με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό από 200.000€ έως 500.000€.
2. Η ένταση της ενίσχυσης έως 100% τόσο για τις Ε.Ο. που το έργο τους εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής σχετικά με την παραγωγή και εμπορία γεωργικών προϊόντων, όσο και για αυτές που το έργο τους αφορά συνεργασίες για το δασοκομικό τομέα, αλλά και τον τομέα της μεταποίησης και των τροφίμων που το τελικό προϊόν δεν είναι γεωργικό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη των Επιχειρησιακών Ομάδων.
Οι Ε.Ο. πρέπει να απαρτίζονται από τουλάχιστον δύο (2) μέλη, από τα οποία τουλάχιστον το ένα (1) μέλος να δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας και της δασοκομίας. Τα μέλη δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας.
Δικαιούχοι αναλυτικά:
Α) Μέλη που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας ή της κτηνοτροφίας όπως: μεμονωμένοι παραγωγοί ή αναγνωρισμένη επαγγελματική οργάνωση (π.χ. αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, κτλ.) ή διεπαγγελματική οργάνωση η οποία έχει εναρμονίσει τη λειτουργία της σύμφωνα με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο.
Β) Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συσταθεί νομίμως και λειτουργούν, είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΙΚΕ, κ.λπ.), είτε ως ατομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή σε κράτος – μέλος της Ε.Ε. και δύναται να αφορούν σε τομείς όπως η μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, ανάπτυξης λογισμικού με χρήση δορυφορικών δεδομένων, τηλεπισκόπησης, αεροφωτογραφιών κ.λπ. για την παραγωγή λογισμικού με γεωχωρική αναφορά, παραγωγής ζωοτροφών, σιτηρεσιών και γεωργικών εισροών εν γένει, καθώς και σε οποιοδήποτε τομέα σχετίζεται με τους στόχους της παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή, την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων την ευζωία των ζώων κ.λπ.
Γ) Ερευνητικοί Οργανισμοί, όπως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα – Ινστιτούτα – Οργανισμοί, Τεχνολογικοί Φορείς και Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), πρωταρχικός σκοπός των οποίων είναι η εκπαίδευση, η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων.
Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης ως διαφορετικοί ερευνητικοί φορείς μπορούν να θεωρούνται: α) διαφορετικά Τμήματα Σχολής του ίδιου ΑΕΙ β) διαφορετικά ινστιτούτα του ίδιου ερευνητικού κέντρου, γ) διαφορετικοί Τομείς του ίδιου Τμήματος Σχολής του ίδιου ΑΕΙ δ) διαφορετικά Εργαστήρια του ίδιου Τμήματος ΑΕΙ ή ερευνητικού κέντρου, εφόσον έχουν θεσμοθετηθεί με σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Τμήματος ή του ερευνητικού κέντρου.
Δ) Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί, όπως τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν ιδρυθεί με Νόμο ή ΠΔ. και επιχορηγούνται από το Κράτος,
Ε) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπου έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα και δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με τους στόχους της Παρέμβασης.
ΣΤ) Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπου έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα.
Ζ) Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις (οντότητες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε δεδομένη αγορά και δεν εμπίπτουν στους κανόνες του εμπορικού δικαίου).
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:
1. Δαπάνες για την ίδρυση της Ε.Ο.
2. Δαπάνες προσωπικού για τα μέλη της Ε.Ο. που σχετίζονται αποκλειστικά
3. Δαπάνες μετακίνησης των μελών της Ομάδας Έργου
4. Δαπάνες διάχυσης/προώθησης των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού Σχεδίου
5. Δαπάνες για το κόστος μίσθωσης εδαφών και λοιπών παγίων καθώς και το κόστος χρήσης μηχανημάτων, επιστημονικών οργάνων, εργαλείων, εξοπλισμό πληροφορικής και λογισμικό
6. Δαπάνες αναλωσίμων (κόστος υλικών, εφοδίων, και άλλων συναφών ειδών)
7. Δαπάνες που αφορούν στην αμοιβή ορκωτού λογιστή / ελεγκτή,
8. Έμμεσες λειτουργικές δαπάνες
Η Παρέμβαση στηρίζει την ανάπτυξη συνεργασιών, μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων, ενδεικτικά για δράσεις, όπως:
1. Την παραγωγή ασφαλέστερων και υψηλότερης διατροφικής αξίας τροφίμων που απευθύνονται είτε στο συνολικό πληθυσμό είτε σε ειδικές κατηγορίες. 2. Τη διασφάλιση της μοναδικότητας των πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων. 3. Την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γεωργικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της ζωικής παραγωγής για την παραγωγή ζωοτροφών. 4. Την ανάδειξη των ιδιαίτερων διατροφολογικών χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων και τη συμβολή τους στην υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής (όπως τροφές πλούσιες σε Ω3, σε φυσικά ακόρεστα, χαμηλών θερμίδων) ή παραγωγής τροφίμων που ανταποκρίνονται σε ειδικές διαιτητικές ανάγκες. 5. Την καλύτερη ενσωμάτωση στη τροφική αλυσίδα προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας. 6. Την ανάπτυξη καινοτόμων και συνεργατικών πρακτικών για την παραγωγή και χρήση ζωοτροφών. 7. Την ανάδειξη νέων μεθόδων και πρακτικών για την ευζωία και προστασία των παραγωγικών ζώων, αρδευτικών συστημάτων και την υιοθέτηση γεωργίας ακριβείας. |
8. Τη δημιουργία νέων προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης. 9. Τη χρήση νέας τεχνολογίας και συστημάτων πληροφορικής για την παρακολούθηση και διαχείριση του φυτικού/ ζωϊκού κεφαλαίου καθώς και του μικροκλίματος της κτηνοτροφικής μονάδας. 10. Τη μείωση της κατανάλωσης ύδατος μέσω της υιοθέτησης προηγμένων 11. Τη μείωση του όγκου αλλά και της σύνθεσης των εισροών (μείωση χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, υιοθέτηση νέων ποικιλιών που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφολογικές, υδρολογικές και κλιματικές συνθήκες, την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων, την αντικατάσταση της χημικής λίπανσης). 12. Την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών αλλά και την υιοθέτηση καλλιεργειών για την αξιοποίηση φτωχών σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία εδαφών. 13. Την εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. νέα συστήματα κλιματισμού, κ.λπ.). 14. Την ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων. 15. Τη διαχείριση δασών και εκτίμησης επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή. |
|
|