Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. στην Κεντρική Μακεδονία
Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας νέο Πρόγραμμα την στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων (Κ.ΑΛ.Ο.), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται έως 65.000 € με ποσοστό επιδότησης 100%.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: Η υποβολές προτάσεων θα γίνονται δεκτές από 14/1/2025 έως 30/4/2025 (ώρα 15:00).
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ - ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ
- Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι έως και 65.000 €.
- Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 100%.
- Ο Χρόνος Υλοποίησης των Επενδυτικών Σχεδίων είναι μέχρι (24) μήνες από την ημερομηνία λήψης των εγκριτικών αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες και υπό σύσταση, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
- Υφιστάμενες επιχειρήσεις του Ν.4430/2016 εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. με πιστοποιητικό εγγραφής σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
- Υπό σύσταση επιχειρήσεις που έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. μετά την 05/11/2024 και οι οποίες ιδρύονται πριν την έναρξη της ενίσχυσής τους από το ΕΚΤ+.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:
Α. Υπό σύσταση φορείς Κ.ΑΛ.Ο.:
Υπό σύσταση Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. οι οποίοι θα συσταθούν και θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των Υπό Σύσταση φορέων Κ.ΑΛ.Ο είναι οι ακόλουθες:
1. Οι υπό σύσταση Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. θα πρέπει να έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο., μετά την 05/11/2024.
2. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε ένα τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.
3. Να δεσμεύονται ότι θα λειτουργήσουν νόμιμα αποκτώντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον/στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους.
Β. Υφιστάμενοι φορείς Κ.ΑΛ.Ο.:
Υφιστάμενοι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. ορίζονται οι φορείς που έχουν συσταθεί πριν την 05/11/2024.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:
1. Να διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πιστοποιητικό μέλους σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (αφορά φορείς με λειτουργία πάνω από ένα έτος).
2. Να διαθέτουν τουλάχιστον ένα δηλούμενο επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν την ηλεκτρονική υποβολή της επενδυτικής πρότασης και το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.
3. Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον/στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους. Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής. Οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες για την άσκηση των οποίων δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου όπου θα βεβαιώνεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας ή έγγραφο απαλλαγής από την σχετική υποχρέωση με σχετική τεκμηρίωση.
4. Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
5. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
6. Να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο και έχουν λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει ολοκληρωθεί.
7. Να μην έχουν επιβληθεί στην επιχείρηση πρόστιμα για τους λόγους του αρ. 39 παρ. 1 Ν. 4488/2017 τα οποία έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ, για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα για:
√ Παράβαση «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας (3 πρόστιμα/ 3 έλεγχοι)
√ Αδήλωτη εργασία (2 πρόστιμα/ 2 έλεγχοι)
8. Να μην προβούν σε μείωση προσωπικού κατά το διάστημα υλοποίησης της δράσης, υπολογιζόμενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) ως προς τις ΕΜΕ της επιχείρησης κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:
- η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,
- η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση,
- η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,
Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού:
- η οικειοθελής αποχώρηση, που δεν θεωρείται καταγγελία σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4488/2017,
- η καταγγελία σύμβασης λόγω συνταξιοδότησης,
- η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου,
- φυλάκιση ή θάνατος,
- η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του).
Στις περιπτώσεις στράτευσης, ασθένειας, ανυπαίτιου κωλύματος (π.χ. κυοφορίας - λοχείας), ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που αφορά το δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό, δεν απαιτείται αντικατάσταση, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, υπό τον όρο ότι ο Δικαιούχος θα προσκομίσει στον φορέα υλοποίησης τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ:
þ Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού ή Υφιστάμενου Προσωπικού
þ Λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.α.) σε ποσοστό 40% επί των επιλέξιμων δαπανών προσωπικού (υποχρεωτική κατηγορία δαπάνης).
Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να ξεκινήσουμε τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Τηλ. επικοινωνίας: 2310 566767, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.