British Retail Consortium Global Standard
Το BRC είναι ένα διεθνές πρότυπο Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και είναι ένα από τα αναγνωρισμένα συστήματα πιστοποίησης GFSI (Global Food Safety Institute). Περιέχει απαιτήσεις που πρέπει να ακολουθούν οι μεταποιητές τροφίμων για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων. Υπάρχουν επίσης εκδόσεις του προτύπου για κατασκευαστές συσκευασιών τροφίμων, αποθήκευση, διανομή καθώς επίσης και για προμηθευτές. Οι απαιτήσεις του προτύπου καλύπτουν τα βασικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν σε μία επιχείρηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προϊόντος. Το BRC δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των προμηθευτών και να εξασφαλίσει την ικανότητα των λιανοπωλητών να εγγυηθούν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που πωλούν. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως ένα πλαίσιο για οποιαδήποτε επιχείρηση (λιανοπωλητές και μεταποιητές) που στόχο έχει να συμβάλλει στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων και την επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών.
Αναμενόμενα οφέλη:
- Αξιολόγηση και έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων.
- Διασφάλιση και πρόληψη της εμφάνισης κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών.
- Ενίσχυση της θέσης της επιχείρησης στο παγκόσμιο εμπόριο και ειδικά στη Βρετανική αγορά.
- Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης.
- Νομική συμμόρφωση της επιχείρησης.
- Βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων, συνεχείς έλεγχοι και εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών.
- Χάρη στη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων και της ποιότητας των υπηρεσιών, επιτυγχάνονται κέρδη απόδοσης στην παραγωγή και μειώνεται το κόστος.
- Μείωση των απορριμμάτων προϊόντων, της επανεπεξεργασίας των προϊόντων αλλά και της ανάκλησης προϊόντων.
- Διασφάλισης εμπιστοσύνης πελατών, προμηθευτών, συνεργατών.
FSSC 22000
Food system safety certification
Το FSSC 22000 δημιουργήθηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό FSSC (Food System Safety Certification) και αποτελεί ένα σχήμα πιστοποίησης με βασικά στοιχεία το ISO 22000:2018 και τις εκάστοτε τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα (Pre-Requisite Programs/ PRPs). Το Σχήμα FSSC 22000 αποτελείται από:
- Το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000
- Τις Τεχνικές Προδιαγραφές για τα Προαπαιτούμενα (ISO/TS 22002 series) του εκάστοτε τομέα της αλυσίδας τροφίμων, π.χ. ISO TS 22002-1: 2009, Prerequisite programmes on food safety
Part 1: food manufacturing, ISO/TS 22002-4:2013, Prerequisite programmes for food safety – Part 4: Food packaging manufacturing, ISO/TS 22002-2:2013, Prerequisite programmes for food safety – Part 2: Catering, κ.λπ. - Τις πρόσθετες απαιτήσεις (additional requirements ) του Σχήματος FSSC 22000
To FSSC 22000 είναι αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI). Η πιστοποίηση με αυτό το πρότυπο απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης τροφίμων, προσθέτων και συστατικών, υλικών συσκευασίας τροφίμων και εστίασης, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητά τους.
Αναμενόμενα οφέλη:
- Απόκτηση στρατηγικής για τον αποτελεσματικό εντοπισμό και διαχείριση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων/ Μείωση εμφάνισης δυλειτουργιών.
- Διεθνή αξιοπιστία και αναγνωρισιμότητα/ Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τροφίμων.
- Αποδοτικότητα εσωτερικής διαχείρισης, εξοικονόμιηση χρόνου και πόρων.
- Συνεχής βελτίωση διαδικασιών και απόδοσης / Ταχύτερη ανάπτυξη της επιχείρησης.
- Βελτιωμένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.
- Δέσμευση της Διοίκησης για ασφαλέστερα προϊόντα και υπηρεσίες.
- Εμπιστοσύνη πελατών, προμηθευτών και ενδιαφερόμενων μερών.
International Featured Standard
Το IFS (International Featured Standard) αποτελεί ένα ιδιωτικό πρότυπο πιστοποίησης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων. Τα πρότυπα IFS είναι ομοιόμορφα πρότυπα τροφίμων, προϊόντων και υπηρεσιών. Εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις με πιστοποίηση IFS παράγουν ένα προϊόν ή παρέχουν μία υπηρεσία που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές των πελατών, ενώ στόχος αυτών είναι η συνεχής βελτίωση των διαδικασιών. Το IFS διαχειρίζεται ο Οργανισμός IFS Management GmbH και έχει αναπτυχθεί από τις Ενώσεις του Γερμανικού Λιανικού Εμπορίου (HDE) και της αντίστοιχης Γαλλικής (FCD), ενώ συμμετείχαν και οι ιταλικές Ενώσεις (CONAD, COOP). Στοχεύει στη διασφάλιση της συγκρισιμότητας και της διαφάνειας για τον καταναλωτή σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και στη μείωση του κόστους για προμηθευτές και εμπόρους λιανικής. Η πιστοποίηση – σύμφωνα με το πρότυπο IFS Food – απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας τροφίμων ή συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των τροφίμων, και εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας τροφίμων μετά την πρωτογενή παραγωγή. Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για όσες επιχειρήσεις στοχεύουν στον τομέα των εξαγωγών και κυρίως στην αγορά της Γερμανίας ή της Γαλλίας όπου και είναι ευρέως διαδεδομένο.
Αναμενόμενα οφέλη:
- Συνεχής βελτίωση των διαδικασιών και της απόδοσης της επιχείρησης.
- Θέσπιση μηχανισμών ελέγχου κινδύνων/ Διασφάλιση και πρόληψη της εμφάνισης κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών.
- Μείωση του κόστους κυρίως μέσω της μείωσης των απωλειών εσωτερικά στις φάσεις διακίνησης των τροφίμων.
- Μείωση του κινδύνου αποζημιώσεων που τυχόν οφείλονται σε παραβάσεις του κώδικα τροφίμων.
- Εναρμόνιση της επιχείρησης με τη νομοθεσία.
- Ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων.
- Δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ της επιχείρησης και των ενδιαφερόμενων μερών.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Τηλ. επικοινωνίας: 2310 566767, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.