Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων
Το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000 καθορίζει τις γενικές απαιτήσεις που αφορούν την ανάπτυξη, εφαρμογή και βελτίωση του Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων μίας επιχείρησης. Το ISO 22000 απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων και μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα τους. Κάθε επιχείρηση που εμπλέκεται με το τρόφιμο, σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων, ανεξάρτητα από το προϊόν ή το μέγεθος της επιχείρησης έχει την ευθύνη να διαχειρίζεται την ασφάλεια των προϊόντων της και την ευημερία των καταναλωτών. Γι 'αυτό υπάρχει το ISO 22000.
Το πρότυπο εστιάζει στην ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις αρχές HACCP του Codex Alimentarius.
Αναμενόμενα οφέλη:
- Μείωση των περιστατικών και του κόστους ασφάλειας τροφίμων.
- Συμμόρφωση με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Λιγότερα λάθη και παράπονα πελατών.
- Συνεχής βελτίωση των προϊόντων.
- Βελτιστοποίηση πόρων - εσωτερικά και κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας.
- Βιώσιμη απόδοση ασφάλειας τροφίμων.
- Βελτίωση της εμπιστοσύνης και των σχέσεων καταναλωτή/ προμηθευτή.
- Σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο και τη βελτίωση των διαδικασιών της επιχείρησης.
- Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
- Εργαλείο για είσοδο της επιχείρησης στο διεθνές εμπόριο.
- Βελτιωμένη συνολική απόδοση.