fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νέα υγειονομική διάταξη - προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών

Με βάση το ΦΕΚ 2161/23-06-2017 όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ανάλογα με τη δραστηριότητά τους οφείλουν να έχουν αποδεικτικό υποβολής γνωστοποίησης από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές.

Για τη λήψη αποδεικτικού γνωστοποίησης όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να:
Α) εγκαθιστούν, να εφαρμόζουν και να διατηρούν διαδικασίες που βασίζονται στις 7 αρχές του HACCP, οι οποίες θα προσαρμόζονται ανάλογα με την επικινδυνότητα και το μέγεθος της επιχείρησης.
Β) να ακολουθούν τους Κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής εφαρμόζοντας και διατηρώντας πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP.

Για την εφαρμογή των βασικών αρχών Haccp απαιτείται ο σχεδιασμός διαγραμμάτων ροής. Σε επιχειρήσεις χαμηλής επικινδυνότητας τα διαγράμματα ροής μπορεί να είναι υπογεγραμμένα από τον Υγειονομικά Υπεύθυνο. Ενώ σε επιχειρήσεις μεσαίας & υψηλής επικινδυνότητας τα διαγράμματα ροής συνοδεύονται από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένα από Υγειονολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αφορά τις κάτωθι κατηγορίες επιχειρήσεων:
Α. Επιχειρήσεις παρασκευής ή/και συσκευασίας : Catering, Επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης εμφιαλωμένου νερού, πάγου, αναψυκτικών και χυμών, Επιχειρήσεις παραγωγής υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (περιέκτες τροφίμων, κ.λπ.), Επιχειρήσεις αρτοποιητικής νομοθεσίας.

Β. Διανομείς-Μεταφορείς: Επιχειρήσεις αποθήκευσης, Επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, Καταστήματα cash και carry, Οχήματα μεταφοράς.

Γ. Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου: Υπεραγορές τροφίμων, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, πρατήρια άρτου, πρατήρια πώλησης ετοίμων φαγητών, πτηνοπωλεία, αυγοπωλεία, καταστήματα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, καταστήματα αλλαντοποιίας και τυροκομίας, καφεκοπτεία, πρατήρια ελαίων και λιπών, πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής/γαλακτοπωλεία/ μπουγατσάδικα με παρασκευαστήριο για ιδία χρήση, λαϊκές αγορές καθώς και όλες οι πωλήσεις μέσω στάσιμου υπαίθριου εμπορίου (μικροπωλητές, κ.λπ.), και η πώληση τροφίμων και ποτών σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, η πώληση τροφίμων και ποτών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και η πώληση επί αυτοκινήτου.

 

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις μηχανημάτων αυτόματης πώλησης τροφίμων και ποτών, η πώληση καφέ πάσης φύσεως σε διερχόμενους πελάτες από τα πρατήρια άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής των αρτοποιείων, τα αμιγή πρατήρια άρτου και τα καφεκοπτεία καθώς και η πώληση τυποποιημένων τροφίμων / ποτών σε εμπορικά καταστήματα.

Δ. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης: σνακ μπαρ, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία με παρασκευαστήριο, τα αναψυκτήρια, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, λουκουματζίδικα (για καθήμενους πελάτες), σχολικά κυλικεία-παιδικοί σταθμοί, κυλικεία, παγωτοπωλεία, καφενεία, καφετέριες, ιντερνέτ καφέ, μπαρ, open bars.

Η εταιρία συμβούλων ALPHA PLAN Consultants, διαθέτοντας εμπειρία, τεχνογνωσία και αξιόλογους συνεργάτες είναι σε θέση να απαντήσει ικανοποιητικά στις ανάγκες σας, στην ανταγωνιστικότερη τιμή της αγοράς. Στελέχη της εταιρίας μπορούν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων σας και να σας ενημερώσουν για τις απαιτήσεις ανάπτυξης ενός συστήματος HACCP, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή λήψη σχετικής προσφοράς παρακαλώ επικοινωνήστε με το τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας της Alpha Plan Consultants στο 2310 566767.