fbpx
  • +30 2310566767
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανάγκη εκτίμησης τη διαχειριστικής ικανότητας των δικαιούχων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020

espa2

Άρθρο 125 (3δ), Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 1303/2013:
“Όσον αφορά την επιλογή των πράξεων, η Δ.Α. εξασφαλίζει ότι ο Δικαιούχος διαθέτει
τη διοικητική, χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ικανότητα να τηρήσει
τους όρους που αναφέρονται στο στοιχείο γ) πριν από την έγκριση της πράξης.”

 

Η ανάγκη εκτίμησης της διαχειριστικής ικανότητας των δικαιούχων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αναλύθηκε από την ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής και την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα : «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ» στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.

Μεταξύ άλλων μπορούμε να εστιάσουμε στα κάτωθι σημαντικά θέματα που παρουσιάσθηκαν:

  1. Τα πιστοποιητικά που οι δικαιούχοι πιθανά έχουν, είτε κατά ΕΛΟΤ 1429 είτε κατά ISO 9001 δεν καταργούνται.
  2. Κατά την υποβολή Αίτησης χρηματοδότησης πράξης δεν είναι απαραίτητη η υποβολή του πιστοποιητικού ή προγραμματικής σύμβασης που πιστοποιεί την διαχειριστική επάρκεια.
  3. Σε εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη εντός του ΟΠΣ μπορεί ο δικαιούχος να συμπληρώσει τα έντυπα διαχειριστικής επάρκειας που απαιτούνται και να επισυνάψει το εγχειρίδιο διαδικασιών που διαθέτει. Εάν δεν διαθέτει πρέπει να δημιουργήσει.
  4. Εάν διαθέτει πιστοποιητικό παραβλέπει το προηγούμενο στάδιο, δηλώνει το πιστοποιητικό και δεσμεύεται ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην εφαρμογή του. Επίσης αν ένας δικαιούχος έχει κριθεί ως προς τη διοικητική του ικανότητα επαρκής από ένα φορέα διαχείρισης, και δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα δεν θα απαιτείται εκ νέου υποβολή των ίδιων στοιχείων σε άλλη πρόσκληση.
  5. Η τεκμηρίωση της διοικητικής ικανότητας των προτείνεται να γίνεται στο επίπεδο των Γενικών Διευθύνσεων ως Δικαιούχων και όχι των επί μέρους Διευθύνσεων και Τμημάτων που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου ή να γίνεται στο επίπεδο Γενικής Γραμματείας στην περίπτωση που εμπλέκονται Δ/νσεις ή τμήματα από διαφορετικές Γενικές Δ/νσεις (με την επιφύλαξη της Διεύθυνσης οικονομικού).
  6. Με την νέα διαδικασία τεκμηριώνεται η διοικητική ικανότητα σε επίπεδο Διευθύνσεων (οργανωτική δομή και απαραίτητες διαδικασίες) δηλαδή ύπαρξη της ελάχιστης αναγκαίας υπηρεσιακής οργάνωσης και των απαραίτητων οργάνων που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων (σχετικής κατηγορίας με την προτεινόμενη) . Καλύπτεται η δυνατότητα θετικής τεκμηρίωσης, μέσω πιστοποιήσεων τρίτων φορέων (π.χ. ΕΛΟΤ 1429, ISO 9001).
  7. Το βασικό απαιτούμενο της νέας διαδικασίας είναι η τεκμηρίωση της επιχειρησιακής ικανότητας με βάση την επάρκεια της ομάδας έργου και την εμπειρία σε συναφή έργα.
  8. Η επάρκεια της ομάδας έργου που θα υλοποιεί την πράξη πρέπει να τεκμηριώνεται. Σε περιπτώσεις Πράξεων που αφορούν τεχνικά έργα (υποδομές) (a) μη ταυτόχρονη συμμετοχή κύριου επιβλέποντα σε πάνω από 2 έργα Π/Υ άνω των ορίων των Κοινοτικών Οδηγιών (5.225.000,00 € πλέον ΦΠΑ / έργο) (b) μη ταυτόχρονη συμμετοχή κύριου επιβλέποντα σε πάνω από 3 έργα Π/Υ, εκ των οποίων 1 μπορεί να είναι άνω των ορίων των Κοινοτικών Οδηγιών.
  9.  Προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης της ομάδας έργου με διαδημοτική συνεργασία, με στέλεχος της περιφέρειας ή με τεχνικό σύμβουλο εφόσον έχουν εξαντληθεί η προηγούμενες δυνατότητες.
  10. Σημαντική είναι η τεκμηρίωση της εμπειρίας σε συναφείς πράξεις, την οποία συνάφεια κρίνει η Δ.Α..
  11. Η χρηματοοικονομική επάρκεια τεκμηριώνεται στις περιπτώσεις συμμετοχής με ίδιους πόρους με τις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας τριετίας.
  12. Η Δ.Α. μπορεί να κάνει προσαρμογές όπου απαιτούνται.
  13. Η πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας εκδίδεται μαζί με την ένταξη της πράξης.
  14. Σε περίπτωση των ΝΠΙΔ που δεν υπάρχει η υποχρέωση τήρησης της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων, πρέπει να υπάρχει η δέσμευση για την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της μη διάκρισης, κ.λ.π..
  15. Θα δημιουργηθεί μητρώο τεχνικών συμβούλων για τα τεχνικά έργα.
  16. Σημαντικό για τους δήμους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ορισμού προϊσταμένων, η επικαιροποίησης των εγχειριδίων και η συμπλήρωση των βασικών πινάκων στο ΟΠΣ.